Vähättelevät sanavalinnat kertovat ymmärryksen puutteesta

10.01.2023

Hämeenlinnan Lentopallokerhon manageri kertoi haastattelussa (HäSa 5.1.) mistä seksuaalisväritteisen käytöksen tutkinnassa ja kohussa on ollut kyse.

Ongelma ei ole pelkästään paikallinen yksittäinen manageri, eikä edes kaupunginhallituksen puheenjohtaja vaan yleinen yhteiskunnan ilmapiiri, sukupuolittuneet asenteet ja läpän heitto. "Läppää heitettiin" managerin haastattelussa neljä kertaa. Läpällä kuitataan kohteiden turvattomuus, pelko, häpeä, ahdistus, syyllisyys, hämmennys, keksi itse lisää.

"Hirveää, JOS olen pahoittanut pelaajan mielen. Pyydän anteeksi, JOS olen aiheuttanut jotain pahaa"

Tämän tyyppiset yleiset muka-anteeksipyynnöt vähättelevät oman käytöksen huonoutta ja sysäävät ikävät kokemukset uhrin vastuulle.

Toistuvasti muissakin häirintäaiheeseen liittyvissä yhteyksissä kuullut lauseet - "en ole tarkoittanut", "tarkoituksenani ei ole ollut" - viittaavat myös aidon ymmärryksen puutteeseen.

Näihin pieniin yksityiskohtiin ja sanavalintoihin sisältyy iso viesti. Tähän on niin totuttu, ettei siihen osata tai haluta kiinnittää huomiota.

On äärimmäisen tärkeää, että erilaisia tapauksia nousee esille ja niistä keskustellaan julkisesti. Jonkinlainen piste myönnettävä, että virheeseen tai sen tutkintaan on reagoitu, ilmeisesti käyty läpi ja korjaavia toimia tehty. Minkäänlaista suoraselkäisyyden sankarin tai uhrinkaan viittaa urheiluseuralle, saati managerille en soisi löytyvän. Ne asusteet kuuluvat muualle.

Toivottavasti nämä tarinat jättäisivät edes muutaman potentiaalisen korjaustoimen tarpeettomaksi. Eli mitään asiatonta läppää ei koskaan edes heitettäisi.

Kaikkea hyvää jatkossa urheiluseuralle ja managerille. Elämä opettakoon meitä kaikkia.


Maija Kontturi

(kok.)

Hämeenlinna

Julkaistu HäSa 10.1.2023